ابعاد منفی سالمندی:
• آگاهی از اینکه زمان مرگ شخص نزدیک میشود رایج ترین منبع اضطراب است. هرچند اغلب آن را انکار میکنند. انسانها برخلاف دیگر گونه ها میدانند که گذشته، حال و آینده دارند. ما مرگ را پیش بینی میکنیم و باید با آن کنار بیاییم.
• افراد مسن به خاطر دگرگونیهای اجتماعی در زمان حمایتشان اغلب جامعه تغییر یافته و در حال تغییر را تجربه میکنند. تغییر اجتماعی اغلب به چیزی منجر میشود که شکاف نسل اختلاف نظر بین یک نسل و یک نسل دیگر در مورد ،باورها ارزشها یا سیاست نامیده می شود.
• با سالمندی افراد مرگ اعضای خانواده و دوستان افزایش پیدا می.کند. هرچه مسنتر میشویم با اندوه بیشتر نظاره گر بیماری ناتوانایی شدید و مرگ عضوی از خانواده، یک دوست یا همسایه میشویم.
• از دست دادن تدریجی سلامتی تجربه مهم دیگری از سالمندی ،است، هرچند که احتمال می رود برای برخی شدیدتر و یا ناتوان کننده تر از دیگران باشد.
ابعاد مثبت سالمندی:
• حذف فشار برای امرار معاش وقت کافی برای سفر شرکت در ورزش و سایر فعالیتها فرصت کافی برای دورهم بودن با فامیل دوستان و آشنایان مجبور نبودن به کار کردن برای درآمد. فرصت آزادی انتخاب تصمیم گیری در مورد نحوه صرف وقت و پرداختن به انواع فعالیتها.
• برای بسیاری نیز لذت مراقبت از فرزندان و نوه ها فراهم میشود اگر محل زندگی آنها نزدیک باشد به نحو معقولی میشود آنها را بیشتر دید. آنها میتوانند تعطیلات را دورهم بگذرانند برای افراد دیگری که فرزندانشان دورتر از آنها زندگی میکنند، فرصت سفر به منزلشان ایجاد میشود. البته فرزندان میتوانند مایه سردرد و قلب درد هم باشند – در حقیقت آمیزه ای از تلخی و شیرینی هستند.
• چیزهایی که در جوانی با میان سالی مهم جلوه میکردند. حالا دیگر مهم نیستند. حالا میتوانیم ارزشها و یا آرمانهایی که به شاد کامیمان ربط ندارند، کنار بگذاریم.
برخی احساسات مشترک سالمندان:
• احساس غم و اندوه به خاطر عدم توجه فرزندان و اطرافیان که عمری برای رفاه آنان تلاش کرده اند.•احساس تنهایی به علت طرد شدن.
احساس یأس و ناامیدی.
• احساس اضطراب و نگرانی
• احساس هرز رفتن و بیهوده بودن.
• احساس سربار بودن
جدی ترین خطری که فرد سالمند را تهدید میکند در انزوا قرار گرفتن او از سوی اطرافیان است. در این حالت شخص امکان ارتباط صمیمی و نزدیک با دیگران را از دست میدهد. تنهایی موجب می گردد فرد سالمند به تدریج دچار مشکلات روانی شود، لذا درک احساسات و انتظارات سالمندان از اطرافیان و تصحیح ارتباط افراد خانواده با آنها در فرآیند بهداشت روانی آنها بسیار مهم است. سالمندان به اندازه ای که دیگران به آنها به عنوان پیر و از کار افتاده نگاه میکنند خود را ضعیف و ناتوان احساس نمیکنند چنان که در یک خانواده گرم و مهربان اغلب سالمندان بسیار راحت، آرام مقاوم و بانشاط روزگار میگذرانند در نتیجه این افراد حوصله نگهداری نوه را با همه شیطنت هایشان دارند.
سالمندان به دلیل بازنشستگی و دوری از فرزندان نیاز به ارتباط و توجه عاطفی بیشتری را در خود احساس می کنند که این نیاز باید مورد توجه قرار گیرد و ارضا شود زن یا مردی که خود را زمانی صاحب قدرت و نفوذ میدانست به یکباره خود را تنها و بدون قدرت مییابد و این ناراحتی گاهی به حوادثی نامناسب میانجامد و موجب ناراحتی روانی سالمند می گردد.
نحوه ارتباط با سالمندان:
برخورد با سالمندان اولین قدم برای برقراری ارتباط مناسب است. هر فرد ارزشها، باورها و فرهنگ خاص خودش را دارد و این نکته ای است که در ارتباط با سالمندان نباید فراموش کرد. عقاید و ارزشهای سالمندان امروز در جامعهای کاملاً متفاوت با جامعه کنونی شکل گرفته است. آنها حوادث تاریخی و شرایط اقتصادی – اجتماعی دشواری را پشت سر گذاشته اند.
درک آنچه بر سالمند کنونی گذشته است برای شما ممکن است سخت باشد و تنها یک ارتباط خوب میتواند این شکاف نسلی را هموار سازد. شما میتوانید با رعایت اصول و مهارتهای ارتباط بین فردی ارتباط خوبی با سالمند برقرار کنید از جمله این ارتباطها میتوان به نشستن کنار سالمند، صحبت کردن چهره به چهره و اختصاص وقت کافی برای او اشاره کرد که نشان دهنده علاقه مندی
شما به او و یاری کردن وی است.